Atelier de formare „Mindfulness” 9-11 Martie 2018

Gradinita Romano-Finlandeza Medias > Stiri > Stiri > Atelier de formare „Mindfulness” 9-11 Martie 2018

Atelier de formare „Mindfulness” 9-11 Martie 2018

In perioada 9-11 martie 2018, Nora Neghina va sustine un atelier de formare pentru personalul didactic al Gradinitei Finlandeze Medias. Atelierul va avea ca subiect principiile MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) elaborata de Jon Kabat-Zinn, astfel cum sunt prezentate in bestsellerul Mindfulness Zi de Zi – Unde vrei să mergi, acolo ești deja(titlul original – Wherever you go, there you are), cu accentul pus pe mindfulness în domeniul educației.

Subiectele care vor fi parcurse:

  •  ce este Mindfulness și mai ales ce NU este,
  • – de ce are un impact asupra gândurilor și emoțiilor noastre
  • – cum puteti crea o comunitate mindful
  • – cum sa experimentați compasiunea și empatia
  • – cum le putem transmite și cultiva în copiii noștri starea de mindfulness.
  •  – exercițiilor practice
  • – experimentați mâncatul mindful
  • – mersul mindful
  • – scanarea corporală (body-scan)
  • – observarea gândurilor șalte tehnici de meditație.

In urma atelierului, participantii vor dobandi nu numai instrumente și exercitii pe care le pot aplica în viața de zi cu zi, dar și convingerea că sunt singurii în măsură să-și controleze gândurile și reacțiile spre atingerea unei vieți echilibrate.

La nivel mondial unele dintre cele mai renumite institutii de invatamant au introdus practica mindfulness in activitea lor si au avut rezultate uimitoare in ceea ce priveste cresterea nivelului de satisfactie pe toate planurile academice al personalului didactic si al studentilor, cresterea capacitatii de concentrare si implicare, imbunatatirea semnificativa a relatiilor interpersonale, cresterea interesului elevilor fata de invatare precum si multe alte aspecte pozitive in ceea ce priveste viata profesionala si personala.

Mindfulness este probabil cel mai la modă cuvânt. Este pe buzele tuturor în domenii atât de variate precum medicină, business, educație, viața de cuplu, parenting, revistele profesionale și magazinele glossy…

La ce se referă însă acest termen? Pe cât este de uzitat pe atât de multe definiții au fost date. Mindfulness este folosit deopotrivă pentru a desemna o stare zen, tehnici de relaxare, o stare de bine, un echilibru de viață, o stare interioară, o stare de conștiență, momentul prezent,  astfel încât este ușor să te pierzi în atâtea nuanțși înțelesuri. Cu atât mai mult cu cât în limba română nu a fost găsit un termen echivalent. 

Totuși, definiția la care ne raportăm este cea elaborată de Jon Kabat-Zinn la începutul anilor 80, și anume, starea de conștiență cultivată prin atenția acordată în mod intenționat momentului prezent și fără prejudecăți față de modul în care se desfășoară experiența clipă de clipă.” 

Mai mult decât o teorie, mindfulness este un process care se transformă în stil de viață, de aceea nu poate fi dezvoltată decât prin practică.

La Gradinita Finlandeza Medias promovam un stil de viata sanatos, atat in plan mental cat si fizic, de asemenea punem mare accent pe calitatea relatiilor dintre cadre didactice – copii – familie si in egala masura dragostea fata de invatare si cultivarea creativitatii.  Principiile si practicile mindfulness se potrivesc valorilor noastre si vor aduce beneficii pozitive intregii noastre comunitati atat in plan profesional cat si personal.

Deoarece scopul nostru este de a aduce o schimbare pozitiva si in comunitatea extinsa, la acest atelier vom acorda cateva locuri cu participare gratuita pentru cadrele didactice de la scolile din Medias care sunt interesate sa integreze si sa utilizeze aceste instrumente in activitatea lor. 

Prezentare trainer

Nora Neghină,  este co-fondatoarea Asociației Mindsight Romania care are ca scop promovarea conceptelor de “mindsight” și “neurobiologie interpersonala” elaborate de Dr. Daniel Siegel, unul dintre cei mai proeminenți cercetători în domeniul neuroștiinței. Nora a obținut certificarea ca trainer mindsight din partea Mindsight Institute, California, USA, fondat de Dr. Siegel, și susține în mod curent cursuri de parenting bazate pe principiile de dezvoltare a unui creier integrat al copiilor și disciplina pozitiva, precum și cursuri de neurobiologie interpersonală, în cadrul cărora mindfulness este o componentă importantă

Nora a început să fie interesată de domeniul dezvoltării personale în momentul în care a devenit mamă și a descoperit că fericirea vine din “lucruri mărunte”, iar viața este ceva mai mult decat orele interminabile petrecute la birou, contul în bancă și marca de mașina pe care o conduci. Astfel, în ultimii 8 ani, a acumulat cunoștințe vaste în domeniul psihologiei pozitive, mindsight șmindfulness, psihologiei relaționale, fiind influențată de autori precum Dr. Daniel Siegel, Jon Kabat-Zinn, Bhante Gunaratana și Gaspar Gyorgy

În prezent, Nora este psiholog în formare în Terapia de Familie, membru al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și contributor la paginadepsihologie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *