Educatia – cea mai buna investitie pentru tara

Gradinita Romano-Finlandeza Medias > Stiri

Educatia – cea mai buna investitie pentru tara

Stiri , , ,

Ambasada Finlandei la Bucuresti a organizat pe data de 8 iunie 2018 evenimentul „Educatia – cea mai buna investitie pentru o tara”. Evenimentul face parte din colaborarea bilaterala si la nivel de presedintie a UE dintre Finlanda si Romania si este inclus pe calendarul proiectului national „Romania Educata”, initiat de catre presedintele Romaniei.

In colaborare cu Ministerul Educatiei si Culturii din Finlanda, Agentia Nationala pentru Educatie din Finlanda, Ministerul Afacerilor Externe din Finlanda precum si reprezentanti din Romania, evenimentul s-a axat pe 3 subiecte importante si de mare interes: pregatirea profesionala a cadrelor didactice, planificarea curriculei, educatie vocationala si instruire. Experti educationali din Finlanda au impartasit idei valoroase si consistente despre modelul educational finlandez pe care le-au dezbatut impreuna cu persoanele invitate sa ia parte la eveniment: factori de decizie in educatie, reprezentanti ai ONG-urilor si companiilor, autoritati decizionale.

A fost o oportunitate deosebita de invatare si pentru dezbateri fructuoase pe tema educatiei, in special in ceea ce priveste modul in care putem implementa modelul educational finlandez la noi in tara. Gradinita Finlandeza Medias a fost reprezentata la eveniment de catre Andreea Marian. Ne exprimam recunostinta fata de Excelenta Sa Paivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei la Bucuresti pentru sustinerea puternica pe care ne-o ofera si pentru oportunitatea de a lua parte la un asemenea eveniment.

Lansare de carte – „Ascultă-ți copilul” la Mediaș

Stiri , ,

Grădinița Finlandeză Mediaș vă invită la lansarea cărții „Ascultă-ți copilul” scrisă de Patty Wipfler și Tosha Shore, în data de 6 Iunie 2018, de la ora 17:00.

Cartea „Ascultă-ți copilul” s-a bucurat de un mare interes în toată țara încă dinainte de a fi tradusă în limba română. Este o carte care a ajutat mulți părinți din lumea întreagă în a construi relații mai apropiate și mai calde cu copiii lor și cu propria persoană. Filosofia Hand in Hand Parenting are ca focus central starea emoțională a părintelui și a copilului oferind soluții eficiente pentru provocările zilnice care variază de la panica bebelușului când mami face duș, la refuzul unui copil de 12 ani de a merge la culcare mai devreme de ora 10, de la ciondăneli între frați la jalea temelor pentru acasă, de la smiorcăieli la comportamente deranjante și agresive.

„Vă invităm Miercuri, 6 iunie, de la ora 17:00 la Grădinița Finlandeză Mediaș să povestim despre acestă carte atât de mult așteptată și comandată în număr masiv de mamele din orașul nostru. Voi vorbi despre propria mea experiența cu Hand in Hand Parenting și vă voi răspunde în calitate de instructor certificat întrebărilor legate de cele 5 instrumente descrise în carte. Alături de mine o am ca invitată pe Isabela Budusan instructor Hand in Hand Parenting de la Aiud.” – Andreea Marian – fondatoare Grădinița Finladeză Mediaș

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere la numărul de telefon 0745 598 141 (un sms este suficient). Vă așteptăm cu drag!

Participare la Maratonul International Sibiu

Stiri , , ,

Sâmbătă 26 Mai 2018 s-a desfasurat cea de-a 7-ea ediție a Maratonului Internațional Sibiu, cu aproape 4.000 de alergători: amatori și profesioniști, adulți și copii, din Sibiu, din țară și din străinătate. Alături de aceștia, mii de susținători au sprijinit alergătorii preferați, iar aproape 400 de voluntari au creat o atmosferă de milioane.

Echipele Școlii Finlandeze Sibiu și echipele Grădiniței Finlandeze Mediaș au alergat alături de dna. ambasador și alți susținători ai proiectului S.E.R.A – sănătatea elevilor răsare aici, proiect pilot care va fi pus în aplicare de Școala Finladeză de la Sibiu.

Dorim să ne exprimăm recunoștința față de membrii celor 3 echipe care au reprezentat Grădinița Finlandeză Mediaș la maraton: Andreea Marian, Cristian Marian, Diana Cotorogea, Casian Popovici, Lucian Bacila, Ina Lupu, Adelina Banea, Lazar Szidonia, Alina Patru, Fogorosi Krizstina, Delia Pop si Calin Hodirnau. De asemenea mulțumim familiilor de la grădinița noastră și prietenilor pentru donațiile prin care ne-au susținut.

Participare la inaugurarea consulatului onoric al Finlandei

Stiri

Vinerea 25 Mai 2018 am avut placerea de a ne reintalni la Sibiu cu Excelenta Sa Paivi Pohjanheimo Ambasador al Finlandei in Romania, in cadrul evenimentului de inaugurare a Consulatului Onorific al Finlandei la Sibiu. Consulatul onorific al Finlandei la Sibiu se află pe str. Dealului nr. 6, iar în funcția de consul onorific a fost numita doamna Elena Lotrean, co-fondator al Scolii Finlandeze Sibiu.

In cadrul aceluiasi eveniment a avut loc si lansarea Finnish Teacher Training Centre prin care co-fondatoarea Elena Lotrean isi propune sa contribuie la procesul de invatare continua si de imbunatatire al competentelor pedagogice ale cadrelor didactice din Romania.

“În spiritul abordării educaționale finlandeze care ne inspiră, Finnish Teacher Training Centre este un centru de formare care răspunde nevoilor de învățare ale profesorilor, abordând atât programe metodologice specifice corpului didactic, de predare – învățare – evaluare, dar și de dezvoltare personală și management al carierei. Pentru că tot ceea ce facem este despre învățare și îndrăznesc a spune, devenire, tema pe care ne-o propunem pentru lansare este perseverența. «Sisu» este un concept finlandez care nu are o traducere directă, dar se referă la rezistența mentală de a continua să acționezi chiar și în fața eșecurilor repetate și a șanselor potrivnice. Este un mod de a-ți trăi viața prin a manifesta perseverență, chiar și atunci când ai ajuns la capătul capacităților mentale și fizice”, a declarat Elena Lotrean pentru Mesagerul de Sibiu

Cateva fotografii de la eveniment:

2% pentru Gradinita Finlandeza Medias

Stiri

Daca vrei sa contribui la dezvoltarea unui altfel de sistem educational in Romania, mai sunt cateva zile in care poti redirectiona 2% din impozit catre Gradinita Finlandeza Medias.

Gradinita noastra promoveaza sistemul educational finlandez, unul dintre cele mai performante din lume. In comparatie cu actualele probleme din sistemul educational de la noi din tara, Gradinita Finlandeza Medias practica predarea centrata pe copil, dezvoltarea lui din punct de vedere cognitiv, emotional si social astfel incat sa faca fata provocarilor din viitorul incert. Pe langa asta, prin acest proiect se pune mare accent pe reeducarea personalului didactic si al adultilor pentru a putea intampina nevoile si provocarile cu care se confrunta in incercarea de a creste copii echilibrati, inteligenti si informati.

Gradinita functioneaza ca proiect al Asociației Inițiative de Antreprenoriat și Dezvoltare.

Descarca formularul 230 cu datele asociatiei completat sau completeaza unul nou cu urmatoarele date:

Asociatia Initiative de Antreprenoriat si Dezvoltare, Cod Fiscal 36546454, cont IBAN RO04BTRLRONCRT0355174601.

si depune-l la Administratia Financiara de care apartii. Date suplimentare: 0745-598-141, contact@gradinitafinlandeza.ro. Termen limita 25 Mai 2018.

 

Micul Dresor de Lei – curs de educatie financiara pentru copii

Stiri , , ,

Dragi părinți din Mediaș,

Știm cu toții cât de importanți sunt banii în viața noastră. Pe de o parte pentru că sunt necesari traiului nostru de zi cu zi și pe de altă parte pentru că ne putem împlini visele cu ajutorul lor. Ne dorim siguranță financiară și mai ales, ne dorim ca ai noștri copii să învețe bine și să aibă o meserie din care să câștige bine! Ne simțim iritați atunci când ne mai cer încă o jucărie sau încă un lucru nou apărut și știm că acasă cutiile sunt pline și noi abia mai avem loc unde să le depozităm. Poate ne întrebăm în gând ” Oare de ce copilului meu nu îi e de ajuns ? ”. Ne e greu să spunem nu într-un mod asertiv pentru că ne inundă grijile referitoare la viitorul lui, ne e frică poate că dăm greș în a le oferi educația necesară, frustrări absolut normale pe care toți le avem la un moment dat în munca noastră de părinți.

Copilăria e momentul în care îi putem lăsa pe copii să experimenteze ce- nseamnă responsabilitatea, chibzuința și e momentul în care creativitatea e la cote foarte mari. Nu ar fi extraordinar dacă ar putea să fie responsabili, chibzuiți și creativi în acelați timp? Nu ar fi minunat să poată păstra această combinație de caracteristici și în viața adultă? Nu ar fi minunat să intre în maturitate cu aceste calități și abilități deja integrate ca să nu fie nevoiți să le exeprimenteze când ar trebui să le aplice pentru a avea viața pe care și-o dorește?

Cursul ”Micul dresor de Lei” este un curs care pune bazele unei educații financiare sănătoase, care-l face pe copil să-și pună întrebări despre el însuși, despre bani, despre viață. Va învăța ce dă în schimbul banilor, va învăța cum poate să-i obțină, economisească și cum să-i cheltuiască cu chibzuință.

Îi aștept cu bucurie pe copii, în data de 6 iunie, să învețe cum să devină un mici dresori de lei!

Cursul este dezvoltat de Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor și susținut de Isabela Budușan, economist, Educator Parental Hand in Hand Parenting și mamă a 3 copii.

Locația: Gradinita Finlandeza Medias, str. Nicolae Iorga, nr. 6
Ora: 17ºº
Nr. locuri: 30
Grupa de vârstă: 6- 11 ani

Pentru înscriere vă rugam să completați formularul de mai jos. Înscrierea se face prin plata în cont cu mențiunea plată curs, până în data de 4 iunie 2018.

https://docs.google.com/forms/d/1tcrmk6OZzX-WogZzzcC78nrcu7sCQ77WKBIJhmOoqNQ/edit

Atelier de formare „Mindfulness” 9-11 Martie 2018

Stiri

In perioada 9-11 martie 2018, Nora Neghina va sustine un atelier de formare pentru personalul didactic al Gradinitei Finlandeze Medias. Atelierul va avea ca subiect principiile MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) elaborata de Jon Kabat-Zinn, astfel cum sunt prezentate in bestsellerul Mindfulness Zi de Zi – Unde vrei să mergi, acolo ești deja(titlul original – Wherever you go, there you are), cu accentul pus pe mindfulness în domeniul educației.

Subiectele care vor fi parcurse:

  •  ce este Mindfulness și mai ales ce NU este,
  • – de ce are un impact asupra gândurilor și emoțiilor noastre
  • – cum puteti crea o comunitate mindful
  • – cum sa experimentați compasiunea și empatia
  • – cum le putem transmite și cultiva în copiii noștri starea de mindfulness.
  •  – exercițiilor practice
  • – experimentați mâncatul mindful
  • – mersul mindful
  • – scanarea corporală (body-scan)
  • – observarea gândurilor șalte tehnici de meditație.

In urma atelierului, participantii vor dobandi nu numai instrumente și exercitii pe care le pot aplica în viața de zi cu zi, dar și convingerea că sunt singurii în măsură să-și controleze gândurile și reacțiile spre atingerea unei vieți echilibrate.

La nivel mondial unele dintre cele mai renumite institutii de invatamant au introdus practica mindfulness in activitea lor si au avut rezultate uimitoare in ceea ce priveste cresterea nivelului de satisfactie pe toate planurile academice al personalului didactic si al studentilor, cresterea capacitatii de concentrare si implicare, imbunatatirea semnificativa a relatiilor interpersonale, cresterea interesului elevilor fata de invatare precum si multe alte aspecte pozitive in ceea ce priveste viata profesionala si personala.

Mindfulness este probabil cel mai la modă cuvânt. Este pe buzele tuturor în domenii atât de variate precum medicină, business, educație, viața de cuplu, parenting, revistele profesionale și magazinele glossy…

La ce se referă însă acest termen? Pe cât este de uzitat pe atât de multe definiții au fost date. Mindfulness este folosit deopotrivă pentru a desemna o stare zen, tehnici de relaxare, o stare de bine, un echilibru de viață, o stare interioară, o stare de conștiență, momentul prezent,  astfel încât este ușor să te pierzi în atâtea nuanțși înțelesuri. Cu atât mai mult cu cât în limba română nu a fost găsit un termen echivalent. 

Totuși, definiția la care ne raportăm este cea elaborată de Jon Kabat-Zinn la începutul anilor 80, și anume, starea de conștiență cultivată prin atenția acordată în mod intenționat momentului prezent și fără prejudecăți față de modul în care se desfășoară experiența clipă de clipă.” 

Mai mult decât o teorie, mindfulness este un process care se transformă în stil de viață, de aceea nu poate fi dezvoltată decât prin practică.

La Gradinita Finlandeza Medias promovam un stil de viata sanatos, atat in plan mental cat si fizic, de asemenea punem mare accent pe calitatea relatiilor dintre cadre didactice – copii – familie si in egala masura dragostea fata de invatare si cultivarea creativitatii.  Principiile si practicile mindfulness se potrivesc valorilor noastre si vor aduce beneficii pozitive intregii noastre comunitati atat in plan profesional cat si personal.

Deoarece scopul nostru este de a aduce o schimbare pozitiva si in comunitatea extinsa, la acest atelier vom acorda cateva locuri cu participare gratuita pentru cadrele didactice de la scolile din Medias care sunt interesate sa integreze si sa utilizeze aceste instrumente in activitatea lor. 

Prezentare trainer

Nora Neghină,  este co-fondatoarea Asociației Mindsight Romania care are ca scop promovarea conceptelor de “mindsight” și “neurobiologie interpersonala” elaborate de Dr. Daniel Siegel, unul dintre cei mai proeminenți cercetători în domeniul neuroștiinței. Nora a obținut certificarea ca trainer mindsight din partea Mindsight Institute, California, USA, fondat de Dr. Siegel, și susține în mod curent cursuri de parenting bazate pe principiile de dezvoltare a unui creier integrat al copiilor și disciplina pozitiva, precum și cursuri de neurobiologie interpersonală, în cadrul cărora mindfulness este o componentă importantă

Nora a început să fie interesată de domeniul dezvoltării personale în momentul în care a devenit mamă și a descoperit că fericirea vine din “lucruri mărunte”, iar viața este ceva mai mult decat orele interminabile petrecute la birou, contul în bancă și marca de mașina pe care o conduci. Astfel, în ultimii 8 ani, a acumulat cunoștințe vaste în domeniul psihologiei pozitive, mindsight șmindfulness, psihologiei relaționale, fiind influențată de autori precum Dr. Daniel Siegel, Jon Kabat-Zinn, Bhante Gunaratana și Gaspar Gyorgy

În prezent, Nora este psiholog în formare în Terapia de Familie, membru al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și contributor la paginadepsihologie.ro

Pre-nursery la Gradinita Finlandeza Medias

Stiri ,

Momentul in care cel mic incepe cresa este de mare importanta.  Atat el cat si parintii lui sunt incercati de o intreaga paleta de emotii. Intrarea in colectivitate este primul pas in „lumea mare” ferit de protectia parentala.

Concediul de ingrijire al copilului se termina la noi in tara, in cel mai fericit caz, cand copilul implineste 1 an si 11 luni. Majoritatea parintilor opteaza din acel moment pentru cresa. In functie de programul la care este inscris, copilul petrece de regula intre 4-8 ore in mijlocul unor persoane care in prima faza sunt doar niste straini. Multi dintre acesti copii sunt obisnuiti sa fie in prezenta permanenta a unui parinte. Viata lor sociala pana in acel moment se limiteaza la membri apropiati din familie si atat.

Rolul primelor zile de acomodare la cresa, in prezenta mamei sau a tatalui este foarte importanta pentru a face aceasta trecere o experienta cat mai lina si placuta. Din pacate nu toate familiile beneficiaza de acest privilegiu. In foarte multe cazuri, intrarea in gradinita sau cresa se face brusc,  lasand un impact negativ asupra copilului si al parintilor.

Pentru a facilita intrarea in colectivitate, Gradinita Romano – Finlandeza lanseaza programul „PRE-NURSERY” care vizeaza copiii cu varsta intre 1,5 – 2 ani. In cadrul acestui program, copii participa insotiti de parinti la activitati specifice celor din cresa si gradinita. Activitatile sunt adaptate varstei copiilor si vor fi coordonate de educatoarele de la Gradinita Romano – Finlandeza Medias.

Vom incerca prin activitatile planificate sa crestem gradul de independenta al copiilor, sa facilitam modul in care ei interactioneaza cu alti copii de varsta lor, sa le facem cunoscut modul in care pot dezvolta relatii apropiate si cu alte persoane si nu in ultimul rand sa sustinem si sa informam parintii cum pot gestiona in mod constructiv anxietatea de separare. Toate acestea se vor petrece sub umbrela colorata a jocului.
Grupul va fi format din 12 copiii si va fi coordonat de 3 cadre didactice. Activitatile se vor desfasura o data pe saptamana, in perioada 15.02.2018 – 15.03.2018 intre orele 17:00-18:30 la sediul gradinitei noastre din str Nicolae Iorga nr 6.

Inscrierile incep din 15 ianuarie 2018 si se fac la adresa de email contact@gradinitafinlandeza.ro in limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe detalii legate de modul de desfasurare si costurile aferente va rugam sa ne scrieti la contact@gradinitafinlandeza.ro sau la telefon 0745598141.

Bursa Grupa Exploratorilor

Stiri , , ,

Proiectul Gradinita Finlandeza din Medias a fost initiat cu dorinta de a produce o schimbare pozitiva reala in comunitatea noastra, prin modul in care educam persoanele care fac parte din ea, incepand cu primii ani de viata.

Consideram ca educatia trebuie sa fie calitativa, echitabila si accesibila tuturor, din pacate realitatea este cu totul alta. De aceea, facem atat cat sta in puterile noastre pentru a re-echilibra balanta si oferim un loc cu bursa la Grupa Exploratorilor (3,5 – 5 ani) la Gradinita Romano – Finlandeza Medias.

Concursul de dosare se va desfasura in perioada 01.02.2018 – 01.03.2017 si vizeaza copii cu varsta intre 3,5 ani si 5 ani din familii al caror venit net lunar nu depaseste suma de 2500 de lei.

Concursul de dosare va fi urmat de unul sau mai multe interviuri cu familia/familiie selectate. Procesul de selectie va fi condus de Consiliul Administrativ al gradinitei,  Comitetul Parintilor si reprezentati ai societatii civile cu care ne aflam il colaborare.
Dosarele se vor depune la sediul Gradinitei Romano – Finalndeze Medias din str. Nicolae Iorga nr. 6 Medias pana la data de 15.02.2018.

Dosarul trebuie sa contina:
1. Copii acte de identitate parinti
2. Copie certificat de nastere al copilului
3. Scrisoare de intentie care sa trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1. CARE ESTE POVESTEA FAMILIEI VOASTRE? Cateva cuvinte de descriere despre fiecare membru: mama, tata, frati/surori, bunici, alte rude apropiate cu care aveti relatii apropiate.
2. CINE ESTE COPILUL PE CARE DORITI SA IL INSCRIETI IN GRADINITA NOASTRA? Cum se numeste, varsta, care sunt activitatile preferate, ce caracter are, merge/nu merge la gradinita etc.
3. DE CE VA DORITI SA IL INSCRIETI LA NOI IN GRADINITA?
4. DE CE ISI DORESTE COPILUL DVS. SA VINA LA NOI LA GRADINITA?
5. CE CUNOSTINTE AVETI LEGAT DE GRADINITA NOASTRA?
4. Cateva fotografii de familie si individuale cu copilul pe care doriti sa il inscrieti
5. Cel putin o scrisoare de recomandare a familiei din partea unor prieteni/vecini/colegi

Pentru mai multe detalii despre acest proiect asteptam sa ne contactati la adresa de email contact@gradinitafinlandeza.ro sau la telefon 0745598141

Va asteptam cu sufletul deschis 🙂

Deschiderea noului an scolar

Stiri , , ,
Cu emotii de toate culorile am inceput noul an scolar la Gradinita Romano – Finlandeza din Medias. Cu aceasta ocazie ne-am bucurat de vizita deosebita a Excelentei Sale Paivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei in Romania. Excelenta Sa, s-a declarat incantata de deschiderea gradinitei noastre, care este practic cea de-a 4 a institutie din Romania ce urmeaza modelul sistemului educational finlandez. In mesajul transmis personalului gradinitei si parintilor prezenti, dna. Ambasador ne-a asigurat de sprijinul dansei in demersurile noastre de a implementa sistemul educational imprumutat.
Ii multumim pentru ca ne-a onorat cu prezenta si pentru mesajul cald de sustinere.
Tot pe aceasta cale multumim si sponsorilor nostri S.N.G.N Romgaz S.A pentru sprijinul acordat.